O astfel de opinie împărtășesc peste 62% dintre cetățeni. De asemenea, majoritatea consideră că Moldova nu este guvernată cu respectarea voinței poporului. Acestea sunt rezultatele unui recent sondaj de opinie „Barometrul de Opinie Publică”, realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Faptul că moldovenii au dreptate a confirmat indirect președintele Maia Sandu. La unul dintre posturile TV pro-guvernamentale, ea a declarat: „Vreau să spun foarte clar: nu vor exista bani europeni pentru dezvoltarea satelor și orașelor în care oamenii aleg din anumite motive reprezentanți ai grupurilor criminale. Pentru că este greșit”.

În același timp, șeful statului nu a explicat conform căror criterii autoritățile moldovenești stabilesc fără niciun proces cine sunt „criminalii”. E de la sine înțeles: ar da peste cap manipularea flagrantă a opiniei publice.

În sprijinul șefii sale, într-o altă emisiune, la un alt post de televiziune docilă, deputatul PAS Radu Marian a încercat să insufle telespectatorilor ideea nesănătoasă că alegerile locale din 5 noiembrie ar vor fi falsificate sau vor eșua din anumite motive. Respectiv, au fost nominalizați și vinovații de serviciu.

Există diferite modalități de a răspunde la nemulțumirea cetățenilor. Poți să-i asculți pe oameni, să atragi investiții și să dezvolți infrastructura. Sau poți să ameninți, să intimidezi și să-i faci pe moldoveni să creadă că alegerea a fost deja făcută în locul lor și că nu mai trebuie să meargă vot.