Pungi de macaroane cu inscripția revelatoare „Fabricat la TV8” – astfel de „suveniruri” au fost împărțite astăzi în apropiere de intrarea în sediul companiei TV. Activiștii blocului „Victorie” au arătat prin flash mob-ul lor cât valorează reflectarea unilaterală a evenimentelor din republică de către acest post de televiziune.
„Vrem să le arătăm oamenilor cine este cu adevărat propagandist. TV8 este unul dintre principalele instrumente ale Maiei Sandu și în general ale autorităților din țară, care prezintă o singură opinie în știrile sale. Deși noi, ca jurnaliști, am fost întotdeauna învățați că trebuie să existe cel puțin două opinii”, a declarat Alexei Lungu, președintele partidului „Șansă”. Dar autoritățile, potrivit lui, nu vor să-și audă oponenții, cu atât mai puțin să le dea cuvântul. Astfel, ele fac un deserviciu Moldovei, prezentând-o ca un stat în care domnește cenzura.
„Este o rușine! În locul celor care lucrează acolo nu aș spune niciodată că activează în jurnalismul moldovenesc”, a adăugat Valeri Klimenco, președintele de onoare al partidului „Șor”. În plus, a spus el, TV8 este finanțat de fundații străine și îndeplinește comenzile lor – acestea sunt legile businessului, dar nu ale jurnalismului.
În ultima perioadă, în republică au fost închise 14 posturi TV și alte peste 50 de instituții media care ofereau posibilitate opoziției să se exprime. Cele rămase, de fapt, reflectă un singur punct de vedere – cel al președintei Maia Sandu și al susținătorilor săi.
„Ei nu sunt informați cu privire la adevăr, adevărul care se întâmplă în țara noastră astăzi. Statul a fost confiscat, instituțiile de putere au fost confiscate, structurile care ne împiedică să auzim întregul adevăr au fost confiscate.
„Minciuna din partea companiei de televiziune ajunge la urechile oamenilor. Adevărul nu ajunge la ei, acel adevăr care este astăzi în țară. Statul este capturat, instituțiile sunt capturate, sunt capturate structurile care nu ne permit să auzim tot adevărul”, a spus reprezentantul blocului „Victorie” Constantin Svetlicinîi.
În consecință, locuitorilor Moldovei, de exemplu, li se prezintă drept succese ale autorităților republicii obținerea creditelor din străinătate. Dar, în același timp, ei tac că țara este tot mai dependentă de opinia celor care oferă acești bani, devenind ostatică a politicii străine. De asemenea, mulți cetățeni se întreabă pe ce sunt cheltuite aceste miliarde, dacă, de exemplu, școlile, spitalele și alte facilități sociale rămân în aceeași stare de abandon. Cât despre gazul rusesc, țara pierde 2 miliarde de lei doar pentru că autoritățile au decis să nu se gândească la cetățeni și să cumpere gaz de la stăpânii lor europeni.