Președintele Maia Sandu și guvernul Recean au anunțat lansarea proiectului „Satul European” cu mare fast de la tribune. Finanțarea ar fi trebuit să vină, firesc, de la bugetul de stat și de la Fondul de Dezvoltare Regională și Locală.
A fost anunțat și programul „Satul European Expres” – însuși denumirea sugerează o implementare rapidă a proiectelor. Dar, până la urmă, viteza n-a crescut, nu s-a văzut nici un ajutor real pentru săteni. De fapt, totul s-a dovedit a fi o încercare de a convinge (corupe) primarii în ajunul alegerilor locale.
Înainte de lansarea programului, autoritățile publice locale au depus spre finanțare peste 800 de proiecte. Proiecte relevante și cu adevărat necesare pentru cel puțin un nivel minim de confort social pentru locuitorii din mediul rural.
Dar autoritățile au selectat doar 492 de proiecte. Costul total al acestora este de 2,8 miliarde de lei. Iar conform cifrelor bugetului de stat pentru 2022, pentru programul „Satul European” au fost alocate doar 970 de milioane de lei – aproape de trei ori mai puțin. Doar puțin peste 1 miliard de lei au fost alocați pentru 2023.
Și iată paradoxul: nu există suficientă finanțare pentru aceste proiecte.
Implementarea este amânată, plățile către contractori sunt reeșalonate, iar datoriile sunt transferate pentru următorii ani. Mai mult, la distribuirea banilor și selectarea proiectelor pentru finanțare, au fost utilizate în mod activ criterii politice bazate pe apartenența unui partid și loialitatea față de guvern. Există disproporționalitate, lipsă de transparență și distribuirea discriminatorie a fondurilor.
Din păcate, partenerii de dezvoltare nu răspund prompt la aceste fapte, așa cum făceau înainte.
În același timp, există o mulțime de probleme nerezolvate: este necesară modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, iluminatul stradal și creșterea nivelului de eficiență energetică a clădirilor, renovarea sălilor de sport și centrelor culturale. Toate acestea sunt elemente ale infrastructurii din sate. Dar aceste proiecte nu pot fi implementate în detrimentul antreprenorilor, altfel implementarea lor se va prelungi pe mai mulți ani.
Ce avem în fond? Promisiunile electorale ale guvernului Recean de a aloca fonduri suplimentare pentru programele „Satul European” și „Satul European Expres” au rămas a fi doar promisiuni electorale goale.
Vedem că în sate s-au acumulat încă și mai multe probleme: trebuie reparate drumurile, trebuie montate linii de electricitate, trebuie făcute conducte de apă și rețele de canalizare, trebuie restaurate parcurile și terenurile de joacă. Acolo unde oamenii din echipa noastră sunt la conducere, aceste probleme sunt rezolvate pas cu pas.
Partidul „ȘANSĂ” împreună cu echipa lui Ilan Șor găsește oportunități de finanțare prin atragerea sponsorilor și implementează proiecte care schimbă cu adevărat viața oamenilor de la sate în bine. Și vor exista și mai multe astfel de proiecte datorită inițiativei de amploare „Satul Moldovenesc”, pe care am susținut-o și o vom implementa.