Partidul “Șansă” s-a opus categoric proiectului de lege privind înființarea camerelor agricole. Inițiativa a fost publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Partidul nostru a catalogat decizia președintei Maia Sandu ca fiind una contrară logicii: în loc să ofere ajutor și subvenții fermierilor, autoritățile intenționează să intensifice controlul asupra agriculturii.
Autorii proiectului de lege susțin că scopul este “dezvoltarea unui sistem instituțional agricol eficient”, pentru care pretind că sunt necesare camere agricole “în contextul asocierii cu Uniunea Europeană”.
Partidul “Șansă” este convins că acest instrument administrativ pentru asigurarea loialității agricultorilor subminează rolul altor asociații, patronate și grupuri de fermieri care au fost create în temeiul Constituției și a legii privind organizațiile non-profit.
Acestea activează sub formă de voluntariat, iar autoritățile încearcă să intervină în activitatea lor, subordonându-le.
Scopul real al acestei inițiative este de a crea un sistem care să depindă administrativ, financiar și funcțional de guvern, în special de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Fermierilor li se va refuza accesul la subvenții guvernamentale, deoarece acestea vor fi disponibile doar membrilor camerelor agricole.
Această practică nu există în țările Uniunii Europene. În Moldova, însă, aceste organizații sunt supuse unui regim și legislații speciale. Cu alte cuvinte, autoritățile propun multiplicarea entităților agricole, ceea ce va duce la o suprasolicitare suplimentară a bugetului de stat.
Echipa partidului “Șansă” cere retragerea imediată a acestui proiect de lege și inițierea unor discuții ample cu părțile interesate.
În sectorul agricol, trebuie să se abordeze în primul rând problemele urgente: compensarea costurilor de producție, identificarea piețelor de desfacere și atragerea investițiilor. Cu toate acestea, guvernul Maiei Sandu se preocupă de lupta politică și instituirea unui control excesiv, în loc de a rezolva aceste probleme.