Новости

Majoritatea cetățenilor moldoveni sunt convinși că în țară sunt încălcate drepturile omului

În pofida rapoartelor triumfătoare pe care autoritățile moldovenești le trimit periodic la Bruxelles pentru a bifa îndeplinirea anumitor criterii în procesul de integrare europeană, realitatea este, din păcate, tristă și deplorabilă.

Nouă din zece oameni spun că drepturile lor sunt încălcate sistematic sau periodic. Aproape 40 la sută spun că situația s-a înrăutățit în ultimii ani. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Oficiul Avocatului Poporului referitor la anul 2023. Experții au identificat o serie de probleme legate de prevenirea agresiunilor sexuale, a violenței domestice, a violenței împotriva copiilor etc.

Șeful biroului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, a declarat foarte diplomat că autoritățile, toate persoanele responsabile și parlamentul trebuie să tindă să îmbunătățească situația pentru a face progrese în domeniul drepturilor omului.

Partidul „Șansă” este convins că acest studiu și concluziile experților reprezintă o pată neagră pentru regimul Sandu – PAS. Deși experții au încercat să fie foarte diplomați și chiar să justifice rezultatele dezastruoase în domeniul drepturilor omului prin crizele regionale și evenimentele din Ucraina, realitatea este mult mai dură.

În ultimii ani, domeniul drepturilor omului a degradat complet, iar regimul de la putere a distrus practic drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Să reamintim câteva dintre aceste încălcări.

  1. Doi ani de stare de urgență nejustificată, în care Comisia pentru situații excepționale a înlocuit Parlamentul, Guvernul și sistemului judiciar. Acest organ a comis atât de multe derapaje, încât toate crimele sale vor trebui să fie investigate ani de zile.
  • Dreptul la libertatea de exprimare a fost limitat la maximum. 12 posturi de televiziune și zeci de portaluri web au fost suspendate în mod ilegal. Orice critică la adresa autorităților este amenințată cu represalii penale. Se adoptă legi pentru a-i pedepsi pe cei care critică autoritățile.
  • În ultimii ani, dreptul la întruniri pașnice a fost practic anulat. Orice protest pașnic este reprimat și restricționat de autorități. Locurile de reuniune sunt blocate, traficul este suspendat, oamenii sunt reținuți și arestați în stradă, iar echipamentele tehnice și de sunet sunt confiscate.
  • În Moldova nu mai există dreptul la asociere. Pentru prima dată în istoria republicii, un partid de opoziție, care se bucură de o mare încredere din partea alegătorilor, este interzis.
  • Se distruge dreptul la alegeri libere. 2023 a fost un an negru pentru democrația Republicii Moldova. Mii de candidați din partea Partidului „Șansă” au fost eliminați ilegal și abuziv din alegeri printr-o simplă decizie a CSE, bazată pe argumente false. Partidele sunt restricționate în deschiderea conturilor bancare, în primirea alocațiilor bugetare, și aceste hărțuiri nu contenesc.
  • Oamenii au acces limitat la justiție și echitate. Justiția în Republica Moldova este capturată și aservită politic. Așa-numita reformă a justiției este un dezastru. Zeci de judecători au părăsit sistemul. Oamenii așteaptă ani de zile o decizie judecătorească. A fost introdusă o taxă suplimentară pentru dreptul de a merge în instanță. Numărul de plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor protejate de Convenție este în continuă creștere. Autoritățile au început să refuze să execute hotărârile CEDO.
  • Persoanelor în etate le este îngrădit dreptul la o viață decentă. Contrar legii, pensiile nu sunt indexate în conformitate cu rata inflației, iar orice ajutor extern acordat pensionarilor este blocat și arestat de autorități.

Și acestea sunt doar câteva exemple de încălcări grave ale drepturilor omului. Din păcate, rapoartele internaționale nu au analizat toate aspectele menționate și solicităm experților internaționali și naționali să supună procesele care au loc în Republica Moldova unei monitorizări mai atente și mai aprofundate, precum și să aplice sancțiuni dure pentru aceste abateri.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *