Noutați

Raportul lui Dorin Recean în Parlament: realizări false

Cu o mândrie de nedescris, Dorin Recean s-a lăudat cu “succesele” guvernului său la ședința parlamentului. Cuvintele sună frumos, dar care este realitatea? Să trecem în revistă principalele puncte menționate de prim-ministru în discursul său.

– Moldova a renunțat la gazul rusesc. 

Și prețurile la el au crescut de peste 6 ori – de la 4,64 la 30 de lei pentru un metru cub în 2023, cu o scădere ulterioară la doar 18 lei pentru un metru cub. Energia electrică a crescut de la 1,51 la 4,5 lei/kWh în 2023. Tarifele la utilități sunt cele mai mari din regiune, chiar și în comparație cu Ucraina, România și Turcia.

Gestionarea iresponsabilă a sectorului energetic a dus la o criză energetică și la pierderi financiare de peste 10 miliarde de lei. În plus, diversificarea piețelor energetice este insuficientă pentru a acoperi consumul intern din țară.

– Moldova s-a integrat pe piața UE a energiei electrice – ENTSO-E. 

Într-adevăr, la 24 februarie 2022, Moldova și Ucraina au trecut de la regimul de testare la funcționarea sincronă cu sistemul european de energie electrică.

În consecință, în relația cu Ucraina s-a schimbat modul de echilibrare a energiei electrice. De la schimbul lunar de energie în expresie naturală, începând cu 1 iunie 2022 am trecut la o relație financiară de vânzare-cumpărare a energiei folosite în procesul de echilibrare. Astfel, costurile energiei de echilibrare au crescut semnificativ pentru IS Moldelectrica, ceea ce se reflectă în cele din urmă în tarifele de transport și în prețul energiei electrice. 

– Moldova a ajutat refugiații. 

Situația rămâne stabilă doar pentru că o bună parte din costuri este acoperită din surse internaționale. În același timp, procesul de angajare este destul de lent. Potrivit datelor din martie 2024, doar 1.320 de persoane din aproximativ 100.000 au obținut un loc de muncă în Moldova.

  • Se restabilește infrastructura feroviară.

În ciuda faptului că programul de finanțare a modernizării Căii Ferate din Moldova a fost semnat în 2015 și în acest scop au fost obținute 160 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, până în prezent nu a fost restaurat niciun segment de cale ferată.

În 2023, volumul de mărfuri transportate pe calea ferată s-a înjumătățit față de 2022. Ponderea transportului feroviar în comerțul exterior este de doar aproximativ 4%. Se înregistrează restanțele la plata salariilor angajaților CFM încă pentru lunile noiembrie și decembrie 2023.

– Proiectul drumului Leova-Bumbăta și deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat cu orar redus de la 08:00 – 20:00. 

Cele mai paradoxale sunt costurile asociate acestui proiect, și anume: peste 260 de milioane de lei au fost cheltuite pentru 3,6 kilometri de drum local. În Germania, de exemplu, 1 km de autostradă costă aproximativ 1 milion de euro. Aceste costuri sunt comparabile cu cele pentru autostrăzile din țările europene. Din păcate, din cauza întârzierilor în reabilitarea drumului Hâncești-Leova și a altor drumuri din regiune, rata de utilizare a acestui punct de trecere a frontierei de stat se poziționează la nivel de 5-10% din capacitatea sa maximă. 

În plus, infrastructura subdezvoltată a postului, cum ar fi întreruperile constante de energie electrică și de internet, reduce, de asemenea, utilizarea eficientă a acestuia. Din cauza faptului că acest punct de trecere a frontierei este deschis doar pentru autoturisme și nu permite autobuzelor și camioanelor să traverseze hotarul, el practic nu a influențat deloc fluidizarea traficului de mărfuri în alte puncte de trecere a frontierei. În plus, întrucât toate acțiunile întreprinse la alte puncte de trecere s-au dovedit a fi ineficiente și formale, acest lucru nu a redus timpii de trecere a frontierei, care pentru unii transportatori se ridică în continuare la câteva zile de așteptare.

Iar acum să vorbim despre ceea ce premierul nici măcar nu a menționat.

– Probabil principala “realizare” a guvernului Recean este nivelul de sărăcie absolută din țară. Acesta a atins un record absolut: de 31%

– Salariile au fost majorate doar miniștrilor, deputaților, judecătorilor și altor conducători, în timp ce profesorii, medicii, lucrătorii sociali și alți bugetari au fost nevoiți să se mulțumească cu fărâmiturile de pe masa boierească a PAS.

– Guvernul a majorat pensiile, dar inflația a crescut de 3 ori mai repede, iar puterea de cumpărare a persoanelor în vârstă a scăzut brusc. Indexarea se va face doar din ceea ce rămâne – maximum 4-6%. E suficient și atât.

– Guvernul a promis locuri de muncă, dar avem ce avem: zeci și chiar sute de companii s-au închis sau și-au mutat afacerile în alte țări. Multe întreprinderi agricole au dat faliment sau sunt în pragul falimentului. În fiecare zi, cetățeni apți de muncă părăsesc Moldova, iar această tendință este în creștere.

– După doi ani de stare de urgență, pentru a nu pierde controlul, autoritățile au creat un nou organism punitiv – așa-numitul Consiliu pentru verificarea investițiilor în zonele strategice. Fără acordul acestuia, nimeni nu poate face investiții. Primele decizii ale acestui Consiliu au vizat suspendarea agenților economici din sectorul media și închiderea a 12 posturi de televiziune – este o situație fără precedent în istoria țării.

– Investițiile străine în economia țării sunt egale cu zero. Dar nu guvernul este de vină. Războiul “hibrid” e vinovat de toate.

– Autoritățile au promis să consolideze supremația legii. Dar cum se poate face acest lucru fără a le arăta judecătorilor cine este stăpânul casei? Da, premierul Recean a amenințat direct judecătorii și a intervenit ilegal în treburile justiției. Separarea puterilor nu este despre noi. 

– Sistemul de sănătate se află într-o comă profundă. În același timp, ministrul Nemerenco închide spitale, alungă personalul și pacienții pentru a elibera loturi de pământ. 

– Da, toți miniștrii lui Recean sunt capabili. Și conducerea spațiului aerian este asigurată de un agent imobiliar. Însă clasicul spunea: Unul născut să se târască nu poate zbura.

– Să nu uităm că guvernul mai este și campion la capitolul drepturile omului – eliminarea abuzivă a concurenților electorali și multe altele. Dar ce să faci? Altfel PAS va pierde puterea, el însă se agață de ea cu dinții. În caz contrar, va ajunge la închisoare.

Lista poate continua la nesfârșit. 

Iată un exemplu de raport alternativ. Poate că, cu asemenea “merite”, actualul guvern încă mai crede că va rămâne nepedepsit. Dar totul este temporar, iar pentru toate fărădelegile va trebui să dea socoteală în fața poporului Republicii Moldova și a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version