Noutați

Să te tratezi în Moldova va deveni și mai costisitor

Guvernul a luat o decizie “istorică” privind majorarea semnificativă a tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. Cu alte cuvinte, au fost aduse modificări la Hotărârea Guvernului nr. 348/2014 “Cu privire la tarifele pentru serviciile furnizate de Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”.

Pe baza argumentelor Ministerului Sănătății, care de fapt nu se bazează pe logică economică sau socială, această decizie a fost luată, ca multe altele, fără asigurarea transparenței complete a procesului de luare a deciziilor, consultarea mediului de afaceri și prezentarea unei analize a impactului asupra cetățenilor și mediului de afaceri.

Cu toate că autorii inițiativei insistă că cetățenii nu vor suferi din cauza creșterii tarifelor, aceste tarife sunt de obicei incluse în cheltuieli și, în cele din urmă, se reflectă în costul final al serviciilor medicale, care, cum ne amintim, va crește semnificativ în 2024. În unele cazuri, creșterea este de zeci de ori.

De exemplu, doar prețul pentru controlul calității și utilizarea rațională a medicamentelor a crescut în total cu 50.000 de lei la 250.000 de lei, adică cu 500%.

Cu toate că autorii inițiativei susțin că implementarea ei nu va necesita cheltuieli financiare din bugetul de stat, există o îngrijorare serioasă cu privire la modul în care consumatorii serviciilor publice corespunzătoare vor gestiona supracciza financiară adițională, rezultată dintr-o creștere semnificativă a tuturor tarifelor, în medie de 5 sau 10 ori. Există, de asemenea, exemple de creștere a tarifelor și mai mari.

În acest context, pot fi aduse unele propuneri pentru ușurarea situației. Astfel, o mare parte din echipamentele și dispozitivele medicale din Republica Moldova sunt importate din țări dezvoltate cu un certificat de conformitate și respectarea standardelor UE în domeniu. În aceste condiții, și având în vedere prevederile Acordului de Asociere semnat cu țările UE, verificarea suplimentară și costisitoare în Republica Moldova pare absurdă.

În majoritatea celorlalte țări, recunoașterea automată a certificării de conformitate efectuate de UE este în vigoare, inclusiv înregistrarea echipamentelor medicale și a produselor utilizate în țările UE, fără proceduri naționale interne care fac aceste produse mai scumpe și, în final, pun o presiune inutilă asupra mediului de afaceri și a consumatorilor.

Pe de altă parte, principiul internațional care trebuie respectat este acela că costul serviciilor publice furnizate mediului de afaceri trebuie să corespundă costului lor real și nu trebuie să fie un obstacol pentru intrarea pe piață sau o concurență neloială. Din păcate, aceste informații lipsesc, iar veniturile obținute din furnizarea acestor servicii, probabil, vor fi utilizate doar pentru creșterea salariilor conducerii Agenției, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori.

În concluzie, proiectul recent aprobat al Guvernului ridică întrebări justificate cu privire la modul în care Agenția gestionează finanțele, prognozează dezvoltarea industriei și își îndeplinește eficient sarcinile. 

Analizele ulterioare și consultările extinse cu operatorii economici sunt necesare pentru a asigura o abordare echilibrată și justificată în reglementarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version