Noutați

Blocul „Victorie” i-a cerut explicații lui Recean: cât va plăti Moldova pentru energia electrică din UE

Deputații Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi și președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, au adresat, din numele blocului politic „Victorie”, o solicitare oficială prim-ministrului Dorin Recean în legătură cu situația actuală din sectorul energetic al Republicii Moldova. Autoritățile intenționează să interconecteze sistemul energetic al țării cu cel românesc în următorii ani, lipsind astfel Moldova de suveranitatea sa energetică.

În prezent, Moldova cumpără deficitul de energie electrică din România la cele mai mari prețuri. Este evident că cetățenii moldoveni vor trebui să plătească de câteva ori mai mult pentru energia electrică după încheierea contractelor cu companiile europene.

„Înainte de alegerile care se apropie, autoritățile încearcă din răsputeri să țină sub control tarifele la electricitatea și așa scumpă, dar după 20 octombrie acestea vor crește de câteva ori. Am cerut să treacă de la jocurile politice la relațiile economice și să cumpere energie electrică acolo unde este avantajos. Avantajos pentru poporul moldovean, nu pentru autoritățile proromâne și proeuropene. De asemenea, cerem să nu mai înlocuim relațiile economice cu politica”, a subliniat Alexandr Nesterovschi în cadrul unui briefing.

Este important să remarcăm faptul că tarifele în Moldova sunt reglementate de stat. Netransparența și ineficiența acestui sistem de reglementare pot contribui, de asemenea, la ridicarea prețurilor la energia electrică pentru consumatorii finali.

„Chișinăul oficial nu vrea să majoreze livrările de energie electrică de la GRES-ul moldovenesc, la prețul de 66 de dolari per 1 MWh, dar cumpără de bună voie energie de 13 ori mai scumpă de pe piața angro românească OPCOM. Iar acolo nimeni nu ezită să umfle prețurile – în timpul caniculei acestea au urcat până la 800 de euro per 1 MWh. Cine are de suferit în cele din urmă? Cetățenii noștri, care în cele din urmă vor plăti din propriul buzunar pentru ineficiența guvernului”, a declarat Alexei Lungu.

În afara Chișinăului, aproape 50 % din fabrici și uzine au datorii la utilități, ceea ce face ca producția să fie neprofitabilă și ineficientă. În plus, o mare parte din infrastructura energetică a Moldovei este învechită. Modernizare nu se face, ceea ce înseamnă că au loc pierderi de energie, iar costurile nu fac decât să crească. Chiar și acele proiecte de infrastructură care au fost demarate înainte de 2021 nu au fost finalizate. Termenele sunt revizuite în mod repetat, iar costurile și investițiile sunt în continuă creștere.

„Moldova are probleme cu investițiile, inclusiv în sectorul energetic. Dezvoltarea surselor regenerabile de energie în țară se află la etapa inițială, iar fără alocări de bani și politici adecvate, tranziția energetică încetinește. Această tranziție nu este un proces ieftin. Toată lumea a fost hrănită cu promisiuni și așteptări privind accesul la subvenții și fonduri europene. Minciuni! Nu vom primi nicio asistență structurală din partea UE înainte de 2028. Cel mai probabil vor fi din nou împrumuturi”, a subliniat Reghina Apostolova.

Blocul „Victorie” a cerut să fie explicată raționalitatea achiziției de energie electrică scumpă din România. De asemenea, reprezentanții blocului așteaptă argumente de la Recean privind lipsa unui program de restabilire a infrastructurii energetice a Republicii Moldova. „Victorie” solicită Guvernului să prezinte un plan clar de modernizare a infrastructurii energetice existente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *