Noutați

Procesul electoral din Republica Moldova a fost discreditat în totalitate de către actuala guvernare

Printr-un Ordin ilegal și abuziv al Comisiei pentru Situații de Urgență (CSE) din 3 noiembrie 2023, toți candidații partidului politic “Șansa” au fost excluși din alegeri, iar autoritățile electorale au fost obligate să aplice ștampila “Retras” pe toate buletinele de vot. 

Ordinul CEC a fost imediat contestat în instanță. După o serie de amânări din cauza refuzului judecătorilor de a participa la acest proces și a încercărilor de a transfera responsabilitatea către alte instanțe, a început examinarea cazului. 

Atragem atenția asupra faptului că, în conformitate cu prevederile legale, odată ce actul de anulare a înregistrării este contestat, acesta este considerat suspendat de drept și nu poate fi executat până la emiterea deciziei finale. 

În pofida acestor norme legale obligatorii, în pofida faptului că am avertizat public și în scris despre inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, Comisia Electorală Centrală și organele electorale inferioare, totuși, au încălcat grosolan legea și, fără a aștepta rezultatul litigiului electoral, au aplicat ștampila “Retras” tuturor candidaților partidului politic “Șansa”. 

Disputa electorală nu s-a încheiat încă. Reprezentanții CSE au tergiversat în mod deliberat procesul, în urma căruia nu am avut o hotărâre judecătorească până la începutul zilei de votare. 

Astfel, afirmăm că acest proces electoral a fost deja complet discreditat și falsificat. 

Având în vedere aceste iregularități grave, eliminarea abuzivă a unui concurent puternic din alegeri și abuzurile autorităților electorale, considerăm că aceste alegeri locale nu pot fi considerate libere, corecte și democratice. Prin urmare, vom cere ca rezultatele alegerilor să fie anulate și invalidate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *