Noutați

Partidul “Șansă” a solicitat Procuraturii Generale să inițieze o anchetă penală

Astăzi, 5 noiembrie partidul politic „ȘANSĂ” a depus în adresa Procuraturii Generale o plângere penală împotriva membrilor Comisei pentru Situații Excepționale, membrii Comisiei Electorale Centrale și membrii organelor electorale inferioare în legătură cu falsificarea și fraudarea masivă a alegerilor.

Astfel, potrivit plângerii, membrii acestor organe colective, prin eliminarea abuzivă din alegeri a tuturor candidaților PP „ȘANSĂ” se fac vinovați de comiterea infracțiunilor  prevăzute de Codul penal, în special:

– Art. 180 – împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral;

– Art. 1182 – falsificarea, prin orice mijloace a rezultatelor votării;

– Art. 327 – Abuzul de putere;

– Art. 328 – Excesul de putere

Amintim că prin Dispoziția ilegală și abuzivă a Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie 2023, toți candidații partidului politic „ȘANSĂ” au fost excluși din alegeri, cu obligarea organelor electorale de a aplica ștampila „Retras”  în toate buletinele de vot.

Dispoziția CSE a fost contestată imediat în instanța de judecată, iar potrivit prevederilor legale, o dată cu contestarea actului de anulare a înregistrării, acesta se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat pînă la emiterea unei decizii definitive.

În pofida acestor norme legale obligatorii și chiar dacă am atenționat public și în scris despre inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, totuși Comisia Electorală Centrală și organele electorale inferioare, au sfidat grav legea, și fără să aștepte un deznodământ al litigiului electoral au aplicat ștampila „Retras” pe toți candidații PP „ȘANSĂ”.

În acest caz sunt grav prejudiciate relațiile sociale care garantează apărarea drepturilor fundamentale la alegeri libere și de a fi ales.

Am solicitat procuraturii intentarea dosarului penal și investigarea obiectivă a acestor fapte în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *