Noutați

Cei de la putere fac tot posibilul pentru a îngropa piața agricolă internă în favoarea producătorilor europeni

Fracțiunea parlamentară PAS, care deține majoritatea în legislativ a refuzat din nou să examineze un proiect de lege care să oblige lanțurile de magazine să aloce 50% din rafturile lor produselor moldovenești.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat deschis că o astfel de lege “nu este necesară pentru Moldova”, deși, potrivit studiilor, până la 80% din produsele din rețelele de magazine sunt importate. Unde sunt fructele și legumele noastre? La groapa de gunoi!

În același timp, o astfel de lege a fost în vigoare de la sfârșitul anului 2020, dar PAS a anulat-o. Maia Sandu consideră că norma “vine în contradicție cu Acordul de Asociere cu UE”. În urma ei, necesitatea de a ne proteja fermierii a fost negată de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Primul a spus că legea contravine “valorilor europene de bază” și încalcă principiile OMC. Cel de-al doilea susține că producătorii agricoli ar avea acum probleme mai grave.

Credeți că agricultorii sunt de acord cu ei? Nu! Ei sunt disperați: roșiile, castraveții și merele moldovenești putrezesc, în timp ce cele importate se află pe rafturi.

Carolina Linte, Președintele Asociației producătorilor de lapte și produse lactate “LAPTE”, consideră că cel puțin 50% din mărfurile de pe rafturi ar trebui să fie de producție autohtonă, iar lanțurile de magazine nu ar trebui să ceară o reducere mai mare de 10%.

Anularea legii îi va “ucide definitiv pe producătorii interni”, spune Mihail Poisic, doctor în economie.

Autoritățile îi protejează pe producătorii din UE, nu și pe cei din țară! Guvernele marionete au semnat cu ochii închiși Acordul de asociere, iar acum la fel de orbește respectă buchia fiecărui capitol din acest document.