Astăzi, președintele partidului ” Șansă”, Alexei Lungu, împreună cu avocatul Vadim Banaru, s-au întâlnit cu reprezentantul ENEMO, Ales Jakubeс. ENEMO este o organizație europeană care monitorizează alegerile locale. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de organizarea alegerilor, precum și situațiile pe care autoritățile le creează în mod artificial în raport cu partidele de opoziție, inclusiv cu formațiunea politică “Șansă”.
Alexei Lungu a declarat reprezentantului ENEMO că ” Șansă” a reușit abia recent să-și deschidă un cont bancar, după mai multe luni de luptă din cauza presiunilor exercitate de autoritățile țării asupra conducerii băncii. Motivele acestor piedici deliberate sunt cât se poate de clare: împiedicarea partidului editeze la timp ziarele, broșurile și alte materiale de campanie necesare, reducerea relațiilor cu organizațiile teritoriale și împiedicarea organizării întâlnirilor cu alegătorii.
De asemenea, Lungu a amintit de protestele practic ale tuturor concurenților electorali față de amendamentele la Codul Electoral, aprobate de fracțiunea majoritară PAS. Acestea încalcă în mod grosolan dreptul fundamental de a alege și de a fi ales.
“Mai mult de zece membri ai Partidului Șansă au fost împiedicați să participe în calitate de candidați la funcția de primar și consilieri din cauza unei liste ilegale, pe care autoritățile au elaborat-o pentru CEC. Nicio instanță nu a aprobat această listă”, a declarat Alexei Lungu.
În cadrul întrevederii s-a discutat, totodată, despre utilizarea ilegală a resurselor administrative. De exemplu, întreprinderea de stat Poșta Moldovei ajută la transportarea materialelor electorale ale PAS.
Președintele Partidului Șansă a atras atenția și asupra declarațiilor Maiei Sandu care afectează procesul electoral. În special, ea a afirmat că primarii, care nu susțin partidul de guvernământ, nu vor primi granturi și asistență din partea UE.
Întrebat dacă “Șansă” are încredere în Comisia Electorală Centrală, Alexei Lungu a dat un răspuns negativ, menționând că CEC are mai mult de 90% din membri numiți de autorități. “Ar fi corect dacă CEC ar avea dimpotrivă – o majoritate a membrilor din rândurile partidelor de opoziție, pentru a menține echilibrul politic în societate, așa cum a fost odată”, a declarat Lungu.
Președintele partidului “Șansa” a vorbit, de asemenea, despre mass-media. Șase canale de televiziune independente au fost închise prin decizia intenționată a autorităților – fără o decizie a instanței de judecată. În același timp, posturile de televiziune pro-guvernamentale, iar acestea sunt astăzi dominante pe piața mediatică din Moldova, practic nu transmit știri despre activitățile Partidului Șansă.
De altfel, Alexei Lungu a confirmat că partidul “Șansa” susține proiectele lansate anterior – “Satul Moldovenesc”, “Orașul Moldovenesc” și “Capitalul Matern”, pe care le consideră proiecte ce contribuie la modernizarea țării.