Noutați

Datorită Maiei Sandu și PAS, moldovenii au pierdut orice interes pentru muncă și dezvoltare în propria lor țară

Sute de mii de moldoveni pleacă în căutarea unei vieți mai bune în străinătate, doar pentru a evita să rămână în țara natală. Acest lucru reiese din cifrele prezentate în cadrul unei dezbateri pe tema migrației. 

Toate acestea sunt dovezi ale unei crize serioase, care necesită rezolvare imediată.

„Cursul către aderarea la Uniunea Europeană, sub conducerea Maiei Sandu a fost promovat ca o „pagină nouă în istoria Moldovei”. Cu toate acestea, în realitate, moldovenii au pierdut orice interes pentru muncă și dezvoltare în propria lor țară”, a remarcat liderul partidului “ȘANSĂ”, Alexei Lungu.

În țară sunt 899 de mii de persoane care lucrează legal, în timp ce numărul celor fără loc de muncă depășește un milion. Mulți dintre cei șomeri sunt tineri calificați. În 2022, erau 350 de mii, iar în 2023 și mai mulți. Doar în prima jumătate a anului, această cifră a ajuns la 291,4 mii.

Mulți dintre cei șomeri în prezent sunt specialiști calificați care nu pot găsi un loc de muncă decent în Moldova și pleacă în căutarea unui trai mai bun. 

În comparație, în 2020, oficial au emigrat din țară aproximativ 72 de mii de oameni, iar în 2021 de două ori mai mulți.

Cu toate că populația a scăzut semnificativ, ritmul mare de scădere a economiei a condus la creșterea șomajului: 3,8% în 2023, comparativ cu 2,4% în 2022. Și asta în doar doi ani de „vremuri bune”.

„Pierdem cadre valoroase, iar acest lucru amenință viitorul întregului nostru popor. Deosebit de îngrijorător este dezechilibrul demografic cauzat de migrația crescută a bărbaților, ceea ce afectează negativ structura socială a societății noastre”, a declarat Alexei Lungu.

Partidul “ȘANSĂ” propune pași concreți pentru rezolvarea acestei probleme: crearea de locuri de muncă bine plătite pentru specialiștii calificați și întărirea garanțiilor sociale pentru populație. Credem că fiecare cetățean ar trebui să aibă posibilitatea de a-și realiza potențialul acasă, în Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *