Noutați

Dorin Recean și Dani Vodă riscă să fie trași la răspundere pentru implicarea în justiție

Președintele partidului politic „ȘANSĂ”, Alexei Lungu, s-a adresat oficial Procuraturii Generale a Moldovei cu cererea de a oferi o evaluare legală acțiunilor premierului Dorin Recean și purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.

În document se menționează faptul implicării în justiție făcând abuz de funcțiile pe care le dețin, conform Articolului 303 (alineatul 3) al Codului Penal al Republicii Moldova.

Pe 3 noiembrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale condusă de Recean, prin Rezoluția nr. 92, a dispus anularea înregistrării tuturor candidaților partidului “ȘANSĂ” în alegerile locale, iar CEC a făcut acest lucru fără a clarifica situația. Pe 4 noiembrie, partidul “ȘANSĂ” a contestat această decizie, iar pe 12 decembrie, Curtea de Apel Chișinău a anulat acea Rezoluție a CSE.

A doua zi, a început hărțuirea judecătorilor. La ședința Guvernului, Dorin Recea  și-a exprimat indignarea în mod grosolan față de decizia Curții de Apel și a început să amenințe deschis judecătorii, numindu-i pe fiecare în parte, iar ulterior și Daniel Vodă a susținut această poziție.

„Orice formă de intervenire în examinarea cazurilor de către instanțe naționale sau internaționale, în scopul împiedicării unei examinări complete și obiective a unui caz specific sau pentru a obține o hotărâre judecătorească ilegală, este pedepsită penal”, a declarat Alexei Lungu.

Înregistrând declarația, Procuratura Generală și-a asumat responsabilitatea de a oferi o evaluare legală comportamentului jignitor al premierului și colegului său. Codul Penal al Republicii Moldova prevede pedeapsa cu închisoarea pentru astfel de acțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *