Noutați

Prețuri majorate, nivel de trai scăzut, șomaj, migrație: 3 ani de președinție a Maiei Sandu

Astăzi, cu ocazia marcării celei de-a treia aniversări a președinției sale, Maia Sandu a scris că victoria sa nu a fost o destinație, ci un început. Mie mi se pare că este exact invers: în afară de câștigarea alegerilor, nici ea și nici PAS-ul ei nu au realizat nimic.

Aș vrea să amintesc că rolul decisiv pentru rezultatul alegerilor prezidențiale de acum 3 ani a fost jucat de votul diasporei moldovenești din Occident. De fapt, a fost testarea unui nou mod de a influența procesele politice din Moldova prin atragerea migranților care au deja puține lucruri în comun cu patria lor, dar care, în același timp, și-au păstrat dreptul de a decide cine va fi la putere. 

Diaspora și-a jucat rolul, oferindu-i lui Sandu rezultatul necesar. Dar este puțin probabil ca peste un an președintele să se poată baza din nou pe ajutorul acesteia, dacă va decide să candideze. Migranții moldoveni i-au întors spatele lui Sandu pentru că ea nu a îndeplinit aproape nimic din ceea ce le-a promis.

Maia Sandu le-a promis oamenilor din țară că va învinge sărăcia. Dar prețurile la pâine și la produsele de primă necesitate doar au crescut, gazul a devenit atât de scump încât gospodinele îl folosesc mai rar decât decorurile festive. 

În același timp, afacerile mici și mijlocii s-au redus, patentele au fost interzise, facturile la utilități au devenit inaccesibile, iar inflația a consumat cei câțiva lei puși la pensie. În plus, anul trecut, pensionarilor li s-au redus la jumătate pensiile pentru a compensa inflația de 30%.

Producția agricolă a scăzut brusc din cauza lipsei de subvenții și a creșterii prețurilor la combustibil, piese de schimb și îngrășăminte. De asemenea, piețele tradiționale au fost pierdute, deoarece președintele a decis să rupă acordurile cu CSI.

A început să crească nemulțumirea, iar Maia a luat biciul în mână: a sporit competențele serviciului de informații, a înlăturat procurorul general, a arestat fără motive membrii opoziției, a închis fără argumente 12 canale de televiziune și zeci de site-uri de știri.

Guvernul nu a reușit să vină cu un plan anticriză pentru a rezolva principalele probleme ale țării: creșterea prețurilor, nivelul de trai scăzut, lipsa locurilor de muncă, neîncrederea în instituții de stat, precum și migrația. Nu au reușit să reformeze sistemul de justiție și să învingă corupția. 

În aceste condiții, autoritățile sunt nevoite să recurgă la orice truc pentru a-și crește ratingul. Printr-o “coincidență”, tocmai acum a fost luată decizia privind primele unice și majorările salariale pentru angajații din sectorul public. Anterior, banii erau suficienți doar pentru ospețele de accelerare a integrării europene și pentru salariile fabuloase ale membrilor guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *