În cadrul reuniunii anuale a Asociației Internaționale a Judecătorilor, care a avut loc în Taiwan, Asociația Europeană a Judecătorilor (EJA) a dat un verdict dezamăgitor pentru reforma justiției din Moldova. În special, EJA a adoptat o rezoluție în care a stabilit că autoritățile moldovenești încalcă recomandările Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind respectarea independenței servitorilor Femidei.
“Atunci când comentează deciziile judecătorilor, autoritățile executive și legislative ar trebui să evite criticile care ar putea submina independența sau încrederea publicului în sistemul judiciar. De asemenea, este necesar să se evite acțiunile care pun sub semnul întrebării disponibilitatea autorităților de a respecta hotărârile judecătorilor, cu excepția declarațiilor privind intenția de a ataca deciziile”, se arată în rezoluție.
De asemenea, se precizează că „este inadmisibilă suspectarea fiecărui judecător de corupție, este important să se excludă acuzațiile publice care subminează încrederea în sistemul judiciar și integritatea individuală a judecătorilor”.
EJA se referea în mod evident la reproșurile publice frecvente ale lui Sandu la adresa magistraților. Presiunea asupra justiției și subordonarea ei este însă o strategie premeditată a șefului statului.
Astfel, avocații procurorului general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, vor contesta decizia președintelui Sandu de a-l demite. Potrivit experților, dosarul lui Stoianoglo este fabricat, în cea mai proastă speță.
În acest context, examinăm un detaliu curios, strecurat în comunicatul de presă al președinției. Semnarea decretului de demitere ar fi avut loc „în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura poziția Procuraturii Generale și a angajamentelor Republicii Moldova de a respecta funcționarea sistemului de justiție”.
Așa cum se întâmplă adesea în activitățile actualului președinte, recomandările UE, care ar trebui să servească drept argument împotriva tuturor tipurilor de fraude politice, servesc, dimpotrivă, drept acoperire a acestora.
Purtând la gât colanul prezidențial, Maia Sandu a anunțat imediat că așa-zisele dosare de rezonanță, examinate de instanțe, vor fi primele pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate. Mai mult, la inițiativa președintelui, a fost adoptată o lege care permite comisiei de prevetting să nu țină cont de deciziile Curții Supreme de Justiție.
Partidul Șansei consideră că separarea ramurilor puterii judiciare, executive și legislative și independența acestora una față de cealaltă reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale democrației. Modul în care acesta este încălcat în Republica Moldova îi îngrijorează deja chiar și pe înalții protectori ai lui Sandu, care îl văd pe președinte manifestând tendințe dictatoriale.