Noutați

Susținere pentru sectorul agrar în anul 2024

În aceste zile, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a anunțat că, de la începutul anului 2023 până în prezent, au reușit să alocate peste 1,872 miliarde de lei din Fondul Național de Subvenții Agricole. Este important de menționat că pentru anul 2023, AIPA administrează 1,9 miliarde de lei, din care 1,7 miliarde de lei reprezintă Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, iar 200 de milioane de lei reprezintă Fondul de Rezervă al Guvernului pentru fermierii afectați de criza din 2022.

Din această sumă, 65%, sau aproximativ 1,135 miliarde de lei, reprezintă datoria Guvernului față de fermierii care au dezvoltat proiecte de investiții în anul 2022. Alte plăți sunt prezentate astfel:

-140,5 milioane de lei pentru subvenții în avans, menite să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și muncii în zonele rurale;

-139,3 milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorina agricolă;

-113 milioane de lei pentru plăți directe în sectorul creșterii animalelor, din care 85,6 milioane de lei sunt plăți directe pentru litrul de lapte și 27,4 milioane de lei sunt plăți directe pentru un animal;

-73,7 milioane de lei pentru realizarea proiectelor LEADER;

-36,4 milioane de lei pentru cereri de subvenții suplimentare;

-19,7 milioane de lei pentru contribuția statului la Fondul Național al Vinului;

-14,2 milioane de lei pentru cereri de granturi în avans destinate dezvoltării unui proiect de start-up.

Trebuie remarcat faptul că niciuna dintre aceste subvenții nu acoperă problemele financiare ale fermierilor și producătorilor de cereale, care suferă din cauza pierderii piețelor de desfacere și a prețurilor reduse pentru producția lor, nici măcar nu acoperă 50% din costurile de producție.

Cu toate că sectoarele economiei naționale așteaptă contribuții semnificative din partea statului pentru sprijinirea afacerilor din țară, lansând proiecte de sprijin similare celor existente în țările UE, Guvernul a prevăzut în proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024 doar un buget de 1,6 miliarde de lei pentru Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural. Așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, marea parte din aceste fonduri va fi folosită pentru acoperirea datoriilor acumulate în anul 2023.

Astfel, toate promisiunile și așteptările fermierilor, aflați într-o criză profundă și fără precedent, au rămas fără susținere financiară. Chiar și în condițiile stării de urgență și a gestionării afacerilor de către Comisia pentru Situații Excepționale, “mâna nu se ridică” pentru a analiza problemele fermierilor și țăranilor și a lua măsurile urgente necesare.

În aceste condiții, creșterea economică și dezvoltarea țării sunt amânate pe termen nedeterminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *